Groepen

Men kan terecht in de hondenschool ‘t Apportje met hondjes vanaf 3 maanden, van zodra ze alle inentingen hebben gekregen.

Afhankelijk van de leeftijd en de vorderingen die uw hondje maakt, wordt hij ingedeeld in één van de onderstaande groepen. Honden zonder voorgeschiedenis in de club starten altijd in de groepen A of B, afhankelijk van de leeftijd.

 

Groep A – Puppyklas

Deze klas is bestemd voor honden van 3 tot 6 maand. Socialiseren, zowel met andere honden als met mensen is het hoofddoel. De hondjes en geleiders leren, met veel geduld, elkaars taal te begrijpen.

Het spelend apporteren en het leren lopen aan de leiband is de eerste stap bij de opvoeding. Het hondje wordt in contact gebracht met allerlei, voor hem vreemde obstakels en situaties ter opbouw van het zelfvertrouwen.

We leren het hondje de eerste bevelen: zit – liggen – volgen aan de voet, en dat vooral door het gebruik van onze stem en lichaamshouding, uiteraard met het behulp van een lijntje.

  • stem: het verschil tussen opgewekt, blij, boos, aanmoedigend, …
  • lichaamshouding: uitnodigend, afstandelijk, bedreigend, speels, …
  • lijn: als hulpmiddel bij stem en lichaamshouding.

Als geleider proberen wij ook de lichaamstaal en het gedrag van ons hondje te doorgronden, wij observeren hem in alle mogelijke situaties.

In een volgende fase leren we het begin van ‘blijven’, wisseltempo’s bij het volgen aan de voet, … maar steeds met opbouwende beloningen en aangepaste stemintonaties.

Om de samenwerking tussen hondje en geleider te bevorderen, lassen we een laagdrempelig hindernissenparcours in.

Op het einde van de klas zou het hondje met plezier moeten uitkijken naar zijn ‘uitstapje’ naar de hondenschool. De geleider zou het volledige vertrouwen van zijn viervoetige vriend moeten verdiend hebben.

In overleg met de instructeur wordt de overstap naar de volgende groep gemaakt.

 

Groep B – Beginnersklas

Deze klas is bestemd voor honden van 6 tot 12 maand. Het hoofddoel van deze groep is het verder zetten en uitdiepen van de opbouw van de puppyklas. Het verstevigen van de band tussen geleider en viervoeter is de bedoeling, de geleider moet hier de lichaamstaal van zijn hondje echt leren begrijpen.
De geleerde basisoefeningen dienen hier correct te worden uitgevoerd: nieuwe en moeilijkere oefeningen worden geleidelijk aangeleerd. Apporteren wordt een echt spel en beloning in de opbouw naar een evenwichtige vriend.
Na voldoende kennis, en in overleg met de instructeur van de volgende groep, kan worden overgegaan naar de jonge hondenklas.


Groep C – Jonge Hondenklas

Deze klas is bestemd voor honden vanaf 12 maanden die samen met hun gemotiveerde begeleiders willen verder werken aan een correcte samenwerking. Hier worden de oefeningen, aangeleerd in de beginnersklas, verder uitgediept.
Ook worden er enkele nieuwe oefeningen ingelast, toegespitst op het vergroten van de afstand tussen hond en geleider en het verlengen van de duur van de oefening.
In overleg met de instructeur kan de geleider kiezen voor de overgang naar de gevorderden.


Groep D – Gevorderden

Hoofddoel is dat we onze vriend overal en in alle omstandigheden kunnen meenemen. De oefeningen van groep C worden verder uitgediept en op punt gezet. De hond wordt geacht zich onder alle omstandigheden te gedragen als een echte gezelschapshond.

We leren onze hond tevens werken zonder leiband. De geleider dient hier zeer correct en duidelijk te zijn omdat de verbindende schakel tussen geleider en hond ontbreekt.

We vergeten zeker het spel aspect niet. Hiervoor worden verschillende behendigheidstoestellen ingeschakeld. Hier kunnen we tevens kennis maken met het wedstrijdprogramma, enkel indien de geleider dit zelf wil, op het beginnersniveau.